Сладкиш с мандарини и шоколад

шоколадов сладкиш

 

Необходими продукти:

-3 мандарини

-30 мл сладкарска сметана

-2-3 капки лимонов сок

-50 грама краве масло

-10 грама бакпулвер

-125 мл прясно мляко

-4 яйца

-425 грама брашно

-150 грама черен натурален шоколад

-400 грама захар

-200 мл олио.

Начин на приготвяне:

Измиваме и обелваме 3 мандарини. Нарязваме ги на много дребно и добавяме 125 мл прясно мляко, 2-3 капки лимонов сок и разбъркваме с миксер. Изваждаме сместа от съда и я оставяме да си почине.

В същия съд изсипваме 400 грама захар и разбиваме 4 яйца, едно по едно. Добавяме към захарта яйцата и сместа от мандарини и прясно мляко, и продължаваме да бъркаме с миксера. След като се смесят добре всички продукти, прибавяме 425 грама брашно и 10 грама бакпулвер. Бъркаме докато получим гладка смес.

В намазана с омекнало краве масло и поръсена с брашно кръгла тава за печене изсипваме горната смес. Печем в продължение на 50 минути при 170 градуса. За да сме сигурни, че сладкишът се е изпекъл, проверяваме тестото с клечка за зъби . Ако клечката излезе суха, значи сладкишът се е изпекъл.

Изключваме фурната и изваждаме сладкиша. Оставяме го да изстине и чак тогава го изваждаме от тавата.

През това време, разтопяваме 150 грама черен шоколад на водна баня с 30 грама омекнало краве масло и 30 мл сладкарска сметана и разбъркваме хубаво. След като шоколадът се разтопи, изливаме сместа върху сладкиша и може да украсим с 2-3 резена мандарини.

Оставяме сладкиша да се охлади половин час и сервираме.

 

 

Да ви е сладко!

 

Вашият коментар